Contest Teman Sejati By Emieysandra


Contest organized by: http://duniakuemieysandra.blogspot.com

Contest link: http://duniakuemieysandra.blogspot.com/2010/07/contest-teman-sejati-by-emieysandra.html

Saya nak tag
Yani

Ashra

Gambar saya dan best friend saya yang paling lama
Nurhana 
Kawan sejak dari Darjah Dua...

MAAF PENGANJUR, ENTRI NI TANPA DISEDARI SANGAT PANJANG :)


Nurhana Bt Baharudin, my bestest friend ever and she will always be on top of the list of my friends. Yerp, talking about hana, she just like my twin and again and again I love to give one statement "tapi bile dah besar dah tak nampak macam twin dah sebab I makin kembang". A lot of precious moment we did together especially during our school days.

Let me refresh one by one how did I knew this girl...

That time I was in Standard One and we were in different class. I was in 1 Anggerik while she was in 1 Raya. I never knew who this girl was until one time, my friend told me, (during recess) "Wan "they used to call me Wan during primary school) tu la Hana" and I was not sure what was my expression that time but most probably - "Oh, ok" and I could not remember why my friend mentioning about Hana. The story ended up there.

Masuk darjah due, kiterang in the same class - 2 raya. This is where I met beautiful young lady :) kiterang duduk sebelah-sebelah tapi mase tu tak de ketara sangat orang cakap muke kiterang same. From there, we became close friend until now. Mase dalam darjah due, ingat tak mase kecik-kecik dulu suke sangat tulis name budak bising dekat papan hitam bile time cikgu takde and always volunteered myself to do that job.. hehe, tapi biase laa bile jadik tukang tulis name tu, kroni laa, kawan-kawan kite tak tulis so selalu lah Hana terselamat.

Masuk darjah tige, hehe lagi best, konon-konon rase dah besar sikit, senior sikit laa mase tu sebab mase tu sekolah petang, so paling tue budak darjah tige. Mase tu I jadik pengawas, tak tau laa mase tu kenape suke sangat jage pintu gate sekolah - hari jumaat datang sekolah kul 12 lebih, then sanggup jage pintu sampai habis orang sembahyang jumaat. (sebab tu laa, kulit I gelap) Hehe, hana laa kadang-kadang tukang teman.. mase ni jugak hana selalu update cite mak die tengah mengandungkan adik die. Oh ya, I remember kenape my friend mention bout you mase darjah satu, die tunjuk tu laa hana - anak tunggal.. kalau tak silap laa..

Darjah empat, kiterang dah pandai sikit suke orang ni suke orang tu.. haha..masa darjah empat, bile sebut ade je bende pasal rumah sukan, kiterang akan "Ehem-ehem" sebeab mase tu obses sangat dengan rumah sukan. darjah empat ni rase macam adventure sikit.Macam macam bende buat.. Kalau piker-pikir balik, berani nyer lah hai masa tu..,

Darjah lime, kiterang tusyen same dengan Uncle. Mase ni uncle tusyen bagi gelaran Hana-murugaya. Murugaya tu jaga dekat sekolah (hahaha). Mase tusyen ni laa hana memang rajin sangat datang rumah, I pun mase tu, suke sangat ikut hana balik jalan kaki, darjah lime kalau tak silap hana datang sekolah naik basikal. Mase tu I naik bas sekolah, tapi boleh bilang dengan jari bape kali sangat time balik, I naik bas sekolah. Tapi bile sampai rumah Rais yatim tu, hana ikut kanan, I ikut kiri, tapi kekadang hana balik rumah opah die. Ooh rumah opah hana dekat je ngan rumah I.. Both of us memang close dengan family masing-masing.. my siblings panggil hana kak chor- name yang hana tak suke dengar .. hahaha... Rasenyer mase darjah lime ni laa orang dah start banyak cakap kite kembar. Maybe selalu sangat buat bende same-same.. even our parents pun cakap kan.. kat tusyen banyak bende,  abang-abang kat tusyen yang mase tu dah form 5 suke kacau, kiterang bpun dah pandai usha usha. that time we were just standard 5, tapi saham dah boleh tahan dah kan,.. hahahaha

Darjah enam, lagi laa banyak, mase ni hana dah jadi pengawas tapi sebenarnyer kite ni pengganas .. mase tu both of us gile kuase, banyak betul pegang jawatan-jawatan kat sekolah.. I pulak, setiap ape yang I masuk, kene jadik bendahari, 1 2 je jawatan lain.. so banyak betul kene simpan duit.. kalau dalam kelas 6 raye tu, rasenyer meje kitterang paling meriah dengan gabungan geng geng mulut tak de insurans. woo meriah.. maklum laa duduk belakang sekali dalam kelas tapi pergh.. cikgu salbiah, cikgu kiterang mase dalam darjah enam, selalu cakap  "yang belakang tu ..." cikgu salbiah mase kiterang darjah enam tak pernah betul recognize kiterang mane satu.. Selalunyer sape yang jumpe both of us jarang2, memang susah nak cam, tapi kalau dah kenal rapat, orang akan tak same pun muke..

Ok, form 1 form 2 form tak de bende sangat nak cite sebab kiterang sekolah lain-lain. Hana masuk SMK hulu kelang, and I masuk SMK Taman Melawati, tapi we still updated masing-masing. Mase tu tinggal sekawasan lagi, cik hana ni laa yang ajar cik mira tengok wayang. Kalau nak tau, my parents kalau bab2 nak keluar rumah ni memang straight sikit laa (sampai sekarang) compared to hana's parents. Mase tu nak keluar tengok wayang, banyak betul syarat my mum kasik, one of it, kene potong rambut dulu baru leh tengok wayang, so hana ni laa sanggup teman kan dari jauh, pi kat atas seven eleven tu potong rambut. Pastu baru boleh pi tengok wayang theatre 3 ampang point tu (dah tak de dah sekarang) nak tau cite ape kiterang tengok Bisikan Cinta. Maria Farida & Azhar Sulainman. Hahaha. Oh, hana ni jugak laa ajar I macam mane nak naik bas, sebab selalunyer kalau nak pi mane-mane, my parents yang amik n anta. Kalau tak sampai sudah tak reti.. hehehe

Masuk Form 4, tak sangke pulak both of us dapat same school. MRSM Jasin. so as usual, kiterang rapatttt balik. Malam sebelum nak tolak pi MRSM tu, asyik janji je nak sampai same-same kat MRSM, so boleh dapat bilik dekat-dekat. Sekali hana sampai awal than me, so bilik lain-lainlaa.. nasib baik kan, kalau tak, tak berkembang.. Tapi macam mane pun, kite still same-same jugak. Pergi prep sampai ke form 5, kene ikut turn, hari ni I hantar hana pi kelas dulu, esok nyer hana anta i, macam couple kan.. hehe. Hantar dobi sekali, tapi banyak kali jugak la hana tolong anta kan sebab I selalu siap lambat.

What I could say, hana is very very disciplined and that's why she deserved what she has now. Tapi mase kat jasin laa, that's make us different kan :).. she is an excellent student.. really excellent.. she was among the top 10 out of 300+ students, so imagine laa.. me, tak tau laa orang ke berape.. *sigh*. Tapi tak pe laa, rezeki masing-masing, but if I could turn back time, of cos I want to be at the same pace with her. But doesn't mean I dint enjoy my life at Jasin, I did, sangat-sangat.. kehidupan kat asrama memang lain, where we treasure our friendship. Tapi kat post ni tak nak laaelaborate pengalaman kat jasin..  Lepas dapat keputusan SPM, I belajar dekat UTP jer and Hana pursued her studies at university of Sheffield, but our story is always updated.

Lepas tu pulak, I kawin awal, lepas grad terus kawin, mase ni, Hana lah yang paling busy, sebab dia jadi i punye pengapit...

and now, masing masing dah berkeluarga... Hana kawin tahun 2008, kat atas sekali tu gambar Hana kawin, and masing-masing dah ade kehidupan sendiri, Hana ade anak sorang dan I jugak dah ada anak sorang, macam mane, our friendship still remain the same...

dan saya akhiri dengan anak-anak kami, yang laki tu anak I dan yang perempuan tu anak Hana..

1 comments:

♥-- emieysandra --♥ said...

thanks sudi join contest...
accepted!

gudluck yer
~_^

Post a Comment

Copyright 2009 A mother who crazy about contest. All rights reserved.
Free WPThemes presented by Leather luggage, Las Vegas Travel coded by EZwpthemes.
Bloggerized by Miss Dothy