giveaway04 : mamakuQis BIG giveaway - tips to strengthen marriage


Contest organized by: http://mamakuqis.blogspot.com/

Contest link: http://mamakuqis.blogspot.com/2010/07/share-calling-no-4-calling-no-4-its.html

This is tough.. seriously tough.. but since the prize this time around is soo  yummylicious... so Im gonna give it a try.. the grand prize is...

Hugo Boss Selection Shower Gel for men 50ml
Bvlgari Notte Pour Femme Body Lotion for woman 100ml


Memang jeles separuh mati lah kalau sape dapat ni...

Anyway, since sebelum sebelum ni karangan dok in English je.. so kali ni I nak cakap bahasa kite, orang Melayu.. tajuk dia fuuhh semangat...

tips to strengthen marriage

Nak kate I pro, tidak lah.. tapi kalau ikut kawan-kawan yang sebaya dengan I, I ni di antara orang yang dah lame kawin.. umur baru 28 tahun tapi dah kawin lebih dari 5 tahun.. so orang kate tahun pertama tahun bercinta, tahun kedua pun tahun bercinta, nak tengok marriage kite stabil ke tak, sila lepas jangka masa 5 tahun, orang kate mase tu, nyamuk kat badan pasangan kite pun dah boleh nampak dah..

kalau nak tips ni... serious i tak de nak google cari tips nak strengthen marriage, yang ni semua datang pure from experience..

1. Tolak ansur...
I rasa ini paling utama, ye lah dua hati yang datang dari latar belakang berlainan, lepas tu duduk satu rumah, kongsi satu katil.. dulu masa cinta cinta dulu, bukannyer kite tau ape bende dia buat kan, sekarang amik.. semua bende dah tau.. so of course, kite tak boleh expect pasangan kite ni 100% yang kite nak macam tulis dalam blog ke ape.. tak semua manusia perfect so silalah tolak ansur.. kadang-kadang bende simple pun boleh gaduh.. macam i sendiri, i "terpakse" menerima yang laki i kalau lepas solat, tak nak lipat sejadah letak atas kerusi balik ke ape, dia biar jer sejadah tu atas lantai.. mule mule bengang laa jugak, bising-bising sebab bende tu, last last sekarang ni tak kuasa lah kan nak bergaduh, sekurang-kurang laki kite tu solat betul tak.. Itu satu contoh yang agak minima lah.. kalau contoh besar, senang kata macam keje rumah terutama mereka-mereka yang tak de bantu.. ape lah salahnyer cik abang tolong bini at least buang sampah ke kan (TANPA disuruh).. aa sure bini senyum sampai telinga...

-at Disneyland Tokyo, November 2009-
2. ikut suruhan Allah
Okay, patutnya ni letak bende yang pertama, tp sebab tolak ansur menjengah kepala dulu, so i put this as second.. but anyway, ape bende yang kite buat, mestilah berlunaskan Allah jugak, hatta kite nak bersama pun, kenalah dengan bismillah dulu.. i paling suke kalau dapat berjamaah same laki i, dengar dia bace, dengar dia doakan same-same, tapi jamaah ni kadang2 mcm kemewahan pulak pada I, sedih kan.. bukan ape, selalu solat sendiri-sendiri, bile ade kesempatan, baru lah same-same, tp, yer.. nikmat solat bersama, memang lain.. anda buat baru anda tau... kesimpulannyer ape-ape yang kite buat kenelah ingat Allah dulu, insyaAllah rumah tangge aman bahagia...

-gambar ngade je ni hahaa-
3. Adakan masa berdua...
Macam mane sibuk u dengan anak u, u dengan keje u, sila lah cari sedikit masa untuk you all berdua, buat ape bende yang u all suke buat same-same, tak kisah macam mane pun, janji dapat buat same-same macam zaman mule-mule kawin dulu. curi masa sikit, tengok wayang same ke, keluar jenjalan same ke, tak pun duduk rumah borak2 same-same lepas anak dah tido.. kalau ade yang berkesempatan, pergilah honeymoon dua orang setiap tahun.. bukannyer ape, i rase dengan cara ni, I akan lebih rasa dia ada same kite.. kalau macam i, I macam mane pun akan make an effort untuk amik cuti every year, during his birthday or my birthday and our anniversary, so kiterang keluar jalan-jalan dua orang.. tak pun kiterang tinggalkan Emir kat rumah mak i and zoom pi jalan-jalan dua orang. nasib baik parents i pun ok kan..

-during our anniversar-
4. be romantic...
bukan laki je kene romantik, perempuan pun ape salahnyer.. kan kan... tapi kalau i, honestly i bukan jenis yang romantik romantik ni.. tapi heloooo ingat romantik romantik ni dengan ade nyer candlelight dinnner ker.. tak.. macam macam boleh romantik..mandi same-same ke.. melalui sentuhan ape sekali pun.. that is considered romantic per.. tp lain orang lain la kan romantiknyer.. ikut masing masing.. maksud romantik untuk i is bukan bende yang u all selalu buat, tp kalau u all buat memang pasangan kite akan kate buang tebiat ke, tp sebenarnyer dia pun suke...

-jalan-jalan at KLCC (mase ni kurus lagi :p)
5. financially stable..
nak tak nak, i rase duit memang memainkan peranan tanpe u sedar ataupun tak.. its true.. tak percaya, cube bace, berapa ramai dah orang cerai berai sebab duit tak cukup?? gaduh besar sebab duit tak cukup?? ramai kan?? paling sakit jiwa bile yang isteri terpakse menanggung suami... macam i, laki i tak kaye, tapi knowing him yang berusaha untuk majukan hidup kami sekeluarga, itu dah cukup, nasib i bukan jenis yang mintak itu ini, ok ok, nak mintak jugak, tp i rase belum lagi sampai masenyer.. i happy sebab kami hidup sederhana, cukup makan pakai, sekolah kan anak, and ade lebihan nak gi jalan jalan ke ape, makan tempat sedap2.. for me that is enough.. so yes again, duit memang mainkan peranan..

I rasa cukup lah 5 point je yang I pikir secara automatik, sebab i rase itulah yang i alami sepanjang 5 tahun kawin.. of cos di tengah tengah lautan tu ade pasang surutnyer.. tell me sape yang tak pernah gaduh ngan laki sendiri?? tipulah kan.. tak gaduh is to me tak normal, tak de air mata pun tak normal, sebab i rase dari gaduh tu la you lagi tahu ape yang pasangan you suke and tak suke.. kan...


-the most intimate moment after akad nikah 21 May 2005 -

RESULT:

Consolation Prize






1 comments:

mama zharfan said...

me suka tgk pics..esp yg last tu ;)

Post a Comment

Copyright 2009 A mother who crazy about contest. All rights reserved.
Free WPThemes presented by Leather luggage, Las Vegas Travel coded by EZwpthemes.
Bloggerized by Miss Dothy